//Groen ondernemen voor zzp’ers, stap 5 zorg ervoor dat je leven in balans is

Groen ondernemen voor zzp’ers, stap 5 zorg ervoor dat je leven in balans is

Leuk dat je dit artikel leest. Het is onderdeel van het stappenplan ‘Groen ondernemen voor zzp’ers’. Wil je starten bij stap 1? Lees dan ‘Groen ondernemen voor zzp’ers, stap 1’. In dit artikel staan 4 tips om weer door te gaan, voor als je leven uit balans is.

Wat heeft dit met groen ondernemen te maken?

Ik denk dat iedereen wel van die cruciale fases kent waarin niets meer zeker lijkt te zijn. Dat je leven zo op kop staat dat de rest te veel is. En dan lijkt groen ondernemen ook totaal niet belangrijk kan ik uit eigen ervaring vertellen. Dat is ook de reden dat 053Online een hele tijd op een laag pitje stond. Ik wil daar niet te veel over kwijt aangezien het niet alleen over mijn leven gaat. Maar ik kan er wel het volgende over zeggen: ik heb me in de afgelopen jaren op verschillende gebieden sterk ontwikkeld, maar op één super belangrijk vlak totaal niet. En daarmee trok ik mijn leven en dat van anderen totaal uit balans. Ook mijn leven als ondernemer.

Ik ben er nog niet helemaal, maar de storm is gaan liggen. De periode achter me voelde als overleven. Ik was nauwelijks bezig met groen. En al helemaal niet met groen ondernemen. Het enige dat ik toen nog zo’n beetje aan groen deed is voor een groene energieleverancier kiezen. Ik kan me goed voorstellen dat ook jij als ondernemer een keer groen niet meer zo belangrijk vindt. Dat er te veel andere dingen spelen in je leven die al je tijd vragen.

Tip 1 Wees niet te streng voor jezelf

Ik voel me er niet schuldig over dat groen ondernemen toen geen prioriteit had. Die rust had ik nodig. Daarbij had ik het geluk dat, ondanks alles, ik veel hulp en steun kreeg van lieve mensen. Ik sorteerde nauwelijks afval, at niet meer vegetarisch omdat ik wilde aankomen.  En ik wist totaal niet waar ik met mijn geld bleef. Dus die voorkeur voor biologisch eten liet ik op een gegeven moment ook maar voor wat het was. Ik heb mijn kilometers niet gecompenseerd via Trees for All en ik was drukker met uitzoeken hoe ik verder kon, dan dat ik productief was voor 053Online. Mijn energie voor groen ondernemen was op. Dat ik me mezelf de vrijheid gaf om niet te oordelen over mijn tijdelijk niet groene keuzes gaf me wel de ruimte om eerst te werken aan andere dingen. Waar zitten voor mij de leermomenten? Dat soort vragen, dat kost tijd. Neem die tijd dan ook want anders komt het als een boemerang elke keer weer terug in je leven.

Tip 2 Laat het vanzelf komen

Geloof me, het komt vanzelf terug. Ik koop weer bewuster, eet meer vegetarisch en ik begin weer artikelen te lezen over duurzaamheid, en met name over de discussie over CO2 uitstoot verminderen. Maar ik merk dat ik anders tegen duurzaamheid aan begin te kijken dan voorheen. En op zich is dat niet vreemd natuurlijk. Je bent nooit dezelfde persoon na een ingrijpende fase.

Je visie is misschien wel veranderd. Waar ik me nu bijvoorbeeld steeds meer van bewust ben (=mijn visie, denk gerust wat anders) is dat zowat het hele klimaatverhaal verhaalt wordt op de burger. Ondertussen worden we bezig gehouden met ingewikkelde scheidingssystemen, worden we erop geattendeerd dat we beter etiketten moeten lezen (=in mijn ogen een dagtaak waar mensen die 40 uur hard werken voor een minimumloon echt niet de puf voor hebben) en wordt er gezegd dat we niet zoveel dingen met plastic verpakking moeten kopen. En oh ja, we moeten vooral gezonder eten. Ondertussen maakt de overheid het nog leuker door lichtjes true pricing te introduceren maar vervolgens worden de groentes van de biologische boeren ook met extra btw te belasten …En ongezond voedsel is nog steeds spotgoedkoop…Nou is logica misschien niet mijn sterkste punt, maar kan iemand mij dat uitleggen… En we leven te ruim en te luxe…tja en dan wel mensen willen afstraffen omdat die ‘scheef huren’? Zo kan ik nog wel meerdere A4-tjes doorgaan. Maar ik zal je dat besparen. Frustratie levert niks op. En het helpt je zeker niet om in balans te raken.

Tip 3 Maak opnieuw keuzes

Je bent niet meer dezelfde persoon na een intense periode. Het heeft mij veranderd. Dat wil niet zeggen dat ik vind dat ik geen verantwoordelijkheid heb. Ik draai mee in de molen dus ik ben ook verantwoordelijk. Dat is tenminste hoe ik het zie. Maar na een intense fase ben je niet meer dezelfde en je blik zal ook niet meer dezelfde zijn. Het kan zijn dat je sommige dingen gaat loslaten en andere dingen gaat steunen. Ik bekijk met alles of het nog bij me past, ook zakelijk. En ik denk niet dat dit verkeerd is. Je zit je hele leven in een proces. Door die nieuwe keuzes kom ik dichter bij mezelf. En door die keuzes af en toe kritisch te blijven bekijken blijf ik meer bij mezelf.

Tip 4 Blijf liefdevol

De informatie die we krijgen over duurzaamheid is gigantisch. Als het al informatie is en geen propaganda. Het is en blijft erg verraderlijk om te denken dat het toch allemaal niks uitmaakt. Om te denken dat de wereld verrot is en dat iedereen als puntje bij paaltje komt alleen maar aan zichzelf denkt. Maar maakt je die instelling ook gelukkig? Elke dag hoor en zie ik zoveel voorbeelden van mensen die handelen vanuit een liefdevolle instelling. Simpele kleine dingen…Iemand die me helpt herinneren als ik iets vergeet. Vriendinnen die me altijd steunen ondanks al mijn fouten. Iemand die me ziet als het niet goed gaat met me. Iemand die zijn hond aait. Een vriend die beestjes in huis niet dood maakt, maar ze met een papiertje en een glazen potje naar buiten doet. Niet dat ik zelf nooit een spin doodmaak, of eerlijker gezegd..laat doodmaken…ik ben zo’n typje dat gaat gillen… Maar waar het om gaat is dat je vanuit liefde gewoon een positievere instelling hebt. Ook als ondernemer. Dan blijf je beseffen waar je het voor doet. Dat het wel uitmaakt!

Vervolg ‘Groen ondernemen voor zzp’ers’

Dit is sinds lange tijd weer mijn eerste artikel. Vanaf nu post ik gemiddeld één keer in de maand iets op mijn blog. Want zoals gezegd, ik ben zakelijk dingen aan het herzien. Niet vanuit desinteresse.  Maar groen ondernemen is in mijn visie vooral doen en niet schrijven. Wil je met me over dit onderwerp sparren of heb je vragen dan kun je me mailen: contact@053online.nl

053Online Susanne Roerdink

Met groene groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online, gelooft in connectie, LinkedIn

Nieuwsbrief 053Online Leuker online ondernemen
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Leuker online ondernemen. Elke keer weer tips voor een prettige online communicatie.
Ik hou het graag prettig voor jou. Dus ik ga je niet te veel mailen en uitschrijven is simpel.
2019-02-24T17:20:46+02:00februari 24, 2019|0 Reacties

Geef een reactie